Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji ESD u Zagrebu

Međunarodna znanstvena konferencija Economic and Social DevelopmentBuilding Resilient Society održana je u Zagrebu od 9. do 10. prosinca 2016. godine. Konferencija je bila interdisciplinarnog karaktera, obuhvaćajući pravo. Na njoj su sudjelovali članovi istraživačkog tima s dva rada.

Na temu Alternative investment funds and their role in portfolio companies – state of art in Croatian law and practice izlagale su doc. dr. sc. Mihaela Braut Filipović, dr. sc. Morana Derenčinović Ruk i Nikolina Grković. U radu je obrađen položaj alternativnih investicijskih društava u društvima u koje ulažu, odnosno u portfeljnim društvima. Glavna istraživačka pitanja bila su jesu li hrvatski alternativni investicijski fondovi aktivni dioničari/udjelničari te smatra li se njihov utjecaj u portfeljnom društvu pozitivnim ili negativnim.

Drugi rad izv. prof. dr. sc. Ivane Kunde i dr. sc. Danijele Vrbljanac bio je na temu Consumer protection issues in crowdfunding. Autorice su analizirale koja se stranka pravnih odnosa u okviru pojedinih različitih modela crowdfundinga može smatrati potrošačem. Važnost toe pravne kvalifikacije ogleda se u tomu što potrošač ima pravo na posebnu materijalnopravnu i postupovnopravnu zaštitu propisanu europskim propisima kojima se štite prava potrošača, a koji su implementirani i u hrvatsko pravo.

Program konferencije možete preuzeti ovdje.