Kongres EATLP-a 2016.

U organizaciji Instituta Max Planck za porezno pravo i javne financije organiziran je ovogodišnji kongres Europskog udruženja profesora poreznog prava (European Association of Tax Law Professors, EATLP), koji se održao od 2. do 4. lipnja 2016. u Münchenu, Njemačka.

Ovaj međunarodno priznati kongres održan je uz potporu središnje organizacije EATLP-a u Amsterdamu i Sveučilišta u Münchenu u prostorijama bavarske Akademije za znanost, Insituta Max Planck te Sveučilišta u Münchenu. Na kongresu je sudjelovala članica tima, izv. prof. dr. sc. Nataša Žunić Kovačević, kao članica EATLP-a te je pripremila nacionalni izvještaj na temu “Izbjegavanje poreza – istraživanje granica izbjegavanja plaćanja poreza te normi i pravila za sprječavanje izbjegavanja plaćanja poreza (anti-avoidance rules) u kontekstu BEPS-a”.

EATLP je udruženje profesora poreznog prava, osnovano 1999. godine zbog opće važnosti i utjecaja oporezivanja na razvoj Europske unije i društveno blagostanje. Cilj je udruženja dati doprinos razvoju zajedničkog pristupa u proučavanju poreznih pitanja, usklađivanju poreznih oblika i sustava unutar Europske unije te promicanju akademske nastave i istraživanju u području međunarodnog, nacionalnog i komparativnog oporezivanja na europskim sveučilištima.

Za ovogodišnji je Kongres odabrano 20 nacionalnih izvjestitelja koji su pripremili Izvješća o stanju nacionalnog poreznog prava u  području problematiziranog pitanja i teme (Tax Avoidance Revisited – Exploring the Boundaries of Avoidance and Anti-Avoidance Rules in the BEPS Context) dok je Kongresu nazočilo preko 300 sudionika iz akademskih krugova i prakse.